PROIECTE
Agenția Națională de Integritate a manifestat un interes continuu, încă de la înființare, spre atragerea de finanțări externe indiferent că acestea au fost gestionate de autorități naționale sau au fost oferite direct de entități internaționale.
Titlu: Legitimitate și responsabilitate pentru o mai bună protecție a avertizorilor de integritate – LAW
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului este acela de a contribui la eforturile naționale și ale Uniunii Europene de a susține și proteja avertizorii de integritate și de a consolida capacitatea autorităților naționale și a practicienilor din domeniul dreptului de a asigura căi legale de protecție a avertizorilor de integritate.
Buget total: 257.881 euro, reprezentând un procent de 90% asigurat de finanțator și un procent de 10% asigurat de parteneri, din care Buget Agenția Națională de Integritate: 66.447 Euro
Sursa de finanțare: Comisia Europeană
Perioada de implementare: Martie 2024 – Februarie 2026
Titlu: Proiectul iMonitor – îmbunătățirea eficienței aplicării legii prin unificarea analizei datelor privind achizițiile publice și a observatorilor civili
Obiectiv general: Proiectul va avea ca rezultat crearea unor rețele de observatori civili și care vor avea rol de monitorizare la fața locului și crearea unui standard de raportare dedicat, care reunește indicatori cantitativi de risc de corupție și rezultate detaliate ale monitorizării civile, în vederea elaborării unor rapoarte relevante din punct de vedere operațional pentru actorii reprezentativi (autoritățile de aplicare a legii sau alte autorități publice).
Buget total: –
Sursa de finanțare: Comisia Europeană
Perioada de implementare: 2023 – în derulare
Titlu: Dezvoltarea sistemului PREVENT în vederea creșterii interoperabilității sistemelor electronice ale instituțiilor publice pentru verificarea ex-ante a conflictelor de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice
Obiectiv general: Realizarea unui up-grade tehnic al sistemului informatic PREVENT, care are ca rol verificarea ex-ante a potențialelor situații de conflicte de interese în procedurile de achiziție publică, derulate prin SEAP / SICAP, prin trecerea la o platformă informatică inteligentă de tip BIG DATA.
Buget total: 75.029.500 lei (cu TVA), din care 63.050.000 lei valoare eligibilă nerambursabilă și 11.979.500 lei valoare TVA neeligibilă.
Sursa de finanțare: Finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în cadrul Apelului necompetitiv de proiecte – cod: PNRR/2022/C.7/I.4/1, derulat de Ministerul Justiției în calitate de coordonator de reforme și investiții.
Perioada de implementare: 17.01.2023 – 17.05.2026.
Titlu: Proiectarea unei platforme digitale de conștientizare și prevenire prin care părțile interesate relevante vor putea clarifica, singure, anumite obligații care vizează cadrul de integritate, pe care acestea trebuie să le respecte
Obiectiv general: Reducerea numărului de incidente de integritate prin proiectarea și dezvoltarea unei platforme digitale de conștientizare și prevenire prin care părțile interesate relevante vor putea clarifica, singure, anumite obligații care vizează cadrul de integritate, pe care acestea trebuie să le respecte.
Buget total: 2.558.500 lei (cu TVA), din care 2.150.000 lei valoare eligibilă nerambursabilă și 408.500 lei valoare TVA neeligibilă.
Sursa de finanțare: Finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în cadrul Apelului necompetitiv de proiecte – cod: PNRR/2022/C.7/I.4/1, derulat de Ministerul Justiției în calitate de coordonator de reforme și investiții.
Perioada de implementare: 17.01.2023 – 17.05.2026
Titlu: Proiect NIAct – actualizarea legislaţiei în domeniul integrităţii şi oferirea de sprijin autorităţilor şi deponenţilor în tranziţia către declararea digitală a averilor şi intereselor
Obiectiv general: Inventarierea tuturor actelor normative și actualizarea cadrului legal din domeniul integrităţii, care vizează incompatibilităţile, conflictele de interese şi averile nejustificate, dar şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor, în baza nevoilor factorilor interesaţi, fundamentate prin analize şi cercetări sociologice.
Buget total: 7.508.756,22 lei (din care fonduri nerambursabile: 6.644.326,02 lei)
Sursa de finanțare: Cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.
Perioada de implementare: februarie 2022 – decembrie 2023
Titlu: Proiect EMOD – „Dezvoltarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Integritate pentru eficientizarea fluxurilor interne de lucru și a modului de depunere a declarațiilor de avere și de interese în procesul electoral și anual”
Obiectiv general: Consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Integritate prin monitorizarea și evaluarea continuă a calității si performanței instituției în vederea optimizării proceselor administrative si adoptarea unor masuri de simplificare a furnizării serviciilor către beneficiari, prin implementarea unor sisteme informatice inovative.
Buget total: 14.949.841,03 lei, din care valoarea cofinanțării asigurate de Uniunea Europeană şi a finanţării naţionale este de 12.555.453,99 lei.
Sursa de finanțare: Cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.
Perioada de implementare: 01 Octombrie 2019 – 01 Octombrie 2021
Titlu: „LINC – creşterea capacităţii administraţiei publice centrale în prevenirea şi identificarea cazurilor de conflicte de interese, incompatibilitaţi si averi nejustificate”
Obiectiv general: Îmbunătăţirea activităţii de identificare, sancţionare şi de prevenire a cazurilor de incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi nejustificate la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale şi a Parlamentului.
Buget total: 3.689.575,25 lei, din care valoarea cofinanțării asigurate de Uniunea Europeană şi a finanţării naţionale este de 3.325.961,20 lei.
Sursa de finanțare: Cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.
Perioada de implementare: 30 iulie 2018 – 30 ianuarie 2020
Titlu: Comunicat de presă privind susținerea din fonduri U.E. a proiectului retrospectiv “Sisteme informatice pentru managementul documentelor și pentru operațiunile administrative ale ANI.: SIMIDAI și ERP/ DMS”
Obiectiv general: Eficientizarea activității angajaților A.N.I., prin implementarea de sisteme informatice care să asigure un management integrat al documentelor gestionate în cazurile de evaluare a inspectorilor de integritate și un management integrat al operațiunilor economice (financiar – contabilitatea, gestiune și resurse umane) și al documentelor generale gestionate în procesele de management și a celor suport din cadrul instituției.
Buget total: 26.953.300,27 Lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 22.244.495,25 Lei.
Sursa de finanțare: Cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională
Perioada de implementare: 08.12.2011 – 31.12.2012
Titlu: PREVENT – sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice
Obiectiv general: Asigurarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictului de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice finanțate din fonduri comunitare prin implementarea si operaționalizarea unui sistem informatic integrat în cadrul Agenției Naționale de Integritate, pentru prevenirea si identificarea situațiilor care determină un conflict de interese.
Buget total: 31.300.671,25 lei
Sursa de finanțare: Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
Perioada de implementare: –
Titlu: Servicii publice eficiente prin simplificarea procedurii de completare, arhivare şi analiză
Obiectiv general: Simplificarea procedurii de completare, arhivare şi analiza automată a documentelor în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate şi îmbunătăţirea accesului electronic al cetăţenilor şi instituţiilor interesate la informaţiile de interes public.
Buget total: 19.500.000 Lei, aproximativ 4.000.000 Euro
Sursa de finanțare: –
Perioada de implementare: –
Titlu: Dezvoltarea unui sistem integrat şi unitar de integritate în funcţia publică
Obiectiv general: Consolidarea standardelor de integritate şi etică ale funcţiei publice româneşti la nivelul celor stabilite în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Buget total: 9.430.755 Lei, aproximativ 2.193.198 Euro
Sursa de finanțare: –
Perioada de implementare: –
Titlu: Îmbunătăţirea mecanismelor de verificare a regimului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese la nivelul consiliilor locale/ consiliilor judeţene din România
Obiectiv general: Contribuie, prin mijloace proprii, la promovarea transparenței și a integrității în administrația publică locală din România, respectiv la combaterea potențialelor surse de corupție reprezentate de incompatibilități/conflicte de interese ale aleșilor locali.
Buget total: 353.559 Lei, aproximativ 82.223 Euro
Sursa de finanțare: Finanţat de către Comisia Europeană în cadrul Programului „Facilitatea de tranziţie”
Perioada de implementare: 20 ianuarie 2010- 20 septembrie 2010
Titlu: Consolidarea cadrului practic şi legal din România în domeniul recuperării bunurilor
Obiectiv general: Întărirea eficienţei cooperării naţionale şi internaţionale a instituţiilor sistemului judiciar român în domeniul recuperării bunurilor rezultate din infracţiuni generatoare de câştiguri substanţiale, în special trafic de persoane, trafic de droguri, fraudă, corupţie şi spălare de bani.
Buget total: 1.143.800 Lei, aproximativ 266.000 Euro
Sursa de finanțare: Finanţat de către Comisia Europeană în cadrul Programului „Facilitatea de tranziţie”
Perioada de implementare: 15 ianuarie – 15 iunie 2010
Titlu: Creşterea responsabilităţii în administraţia publică și Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Integritate
Obiectiv general: Creşterea capacităţii instituţionale a ANI şi promovarea unei mai bune înţelegeri a reglementărilor existente în rândul funcţionarilor responsabili cu aplicarea lor.
Buget total: 1.341.900 Lei, aproximativ 315.000 Euro
Sursa de finanțare: Finanțat de EEA Grants prin Instrumentul Financiar al Spațiului Economic European și prin Programul „MATRA-KAP”, dezvoltat de Ambasada Regatului Ţărilor De Jos (Olanda) la București
Perioada de implementare: aprilie 2009 – aprilie 2011