Proiectul iMonitor – îmbunătățirea eficienței aplicării legii prin unificarea analizei datelor privind achizițiile publice și a observatorilor civili

Număr proiect: 101103267

Apel: ISF-2022-TF1-AG-CORRUPT

Autoritatea de Finanțare: Comisia Europeană

Perioadă implementare: 2023 – în derulare

Context:

Autoritațile/organismele de aplicare a legii sunt în măsură să investigheze doar o mică parte dintre cazurile potențiale de corupție, din cauza lipsei capacității de monitorizare în timp real.

Pentru a elimina obstacolele din calea detectării și investigării faptelor de corupție, proiectul iMonitor își propune să combine analiza de tip Big Data cu monitorizarea civilă a contractelor de achiziții publice, care sunt în curs de desfășurare în Spania (Catalonia), Italia, Lituania și România.

Acest demers reprezintă o continuitate a altor proiecte anterioare cu finanțare europeană, care pun la dispoziție date privind achizițiile publice și indicatorii de risc în materie de corupție (opentender.eu), dar și un instrument de raportare a cetățenilor dedicat monitorizării cheltuielilor publice (monithon.eu).

Proiectul va avea ca rezultat crearea:

–          Unor rețele de observatori civili și care vor avea rol de monitorizare la fața locului;

–          Unui standard de raportare dedicat, care reunește indicatori cantitativi de risc de corupție și rezultate detaliate ale monitorizării civile, în vederea elaborării unor rapoarte relevante din punct de vedere operațional pentru actorii reprezentativi (autoritățile de aplicare a legii sau alte autorități publice).

Indirect, proiectul are potențialul de a genera noi investigații și alte răspunsuri de ordin administrativ față de neregulile identificate în implementarea contractelor de achiziții publice .

MEMBRII CONSORȚIULUI:

1.         Agenția Națională de Integritate (Facebook)

2.         Societatea Academică din România (FacebookInstagramYouTubeTikTok)

3.         Government Transparency Institute (TwitterLinkedin)

4.         Anti-Fraud Office of Catalonia (TwitterLinkedInYouTube)

5.         Transparency International Lithuania (FacebookLinkedIn)

6.         Monithon (FacebookTwitterInstagramLinkedIn)

7.         Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia Colpis (TwitterLinkedInFacebookInstagram)

Descarcă document