Incidente de integritate – 4 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 4 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

 

POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN,

 

Funcționar public cu statut special în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad

AVERE NEJUSTIFICATĂ

Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.374.478 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice cu statut special.

 

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Timișoara, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către POPOVICI COSMIN-OVIDIU FLORIAN împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice cu statut special.

 

AGAPIE GRIGORE,

 

fost Șef district la Direcția Silvică Neamț – Ocolul Silvic Pipirig, Jud. Neamț

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 mai 2022 – 07 decembrie 2023, întrucât a deținut simultan funcția de Șef district la Ocolul Silvic Pipirig și calitatea de salariat în cadrul unei societăți comerciale ce are ca obiect de activitate principal exploatarea forestieră, încălcând astfel prevederile art. 40, alin. (4) din O.U.G. nr. 59/2000.

IZVORAN ALIN – ION,

 

Director în cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 ianuarie 2022 – 10 ianuarie 2024, întrucât, pe durata suspendării la cerere din funcția publică de conducere de director în cadrul O.N.A.C., a deținut și exercitat funcția de șef serviciu în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, de la care a obținut venituri în sumă totală de 359.054 Lei .

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr.161/2003.

EPURAN SILVIU,

 

Subcomisar de poliție medic în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”

INCOMPATIBILITATE ȘI SESIZARE PARCHET

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2021 – 2024, întrucât a exercitat simultan cu funcția de medic (funcționar public cu statut special) în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București și pe cea de medic în cadrul mai multor instituții publice. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

 

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către EPURAN SILVIU a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326, alin. (1) din Codul Penal, întrucât, în declarațiile de avere depuse la datele de 10 iunie 2022 și 09 iunie 2023, EPURAN SILVIU nu a menționat veniturile din salarii încasate de la persoanele juridice în cadrul cărora a deținut în perioada respectivă funcții incompatibile cu calitatea de funcționar public cu statut special deținută în cadrul Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. AGAPIE GRIGORE și EPURAN SILVIU nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice;

art. 40, alin. (4) din O.U.G. nr. 59/2000, potrivit căruia „Calitatea de personal silvic angajat în structurile administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului este incompatibilă cu aceea de (…) salariat al unei societăți comerciale care desfășoară activitate concurențială sau cu care sunt stabilite relații contractuale. (…).”

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”.      

„Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE

12 iunie 2024