Incidente de integritate – 2 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă, în cazul a 2 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

 

VASILE COSTEL,

Secretar general al Com. Manasia, Jud. Ialomița

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 ianuarie 2021 – 19 decembrie 2022, întrucât, în calitate de secretar general al comunei Manasia, s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu fiica sa – consilier în cadrul unui compartiment aflat în subordinea directă a secretarului general al comunei.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 95, alin. (1)  din Legea nr. 161/2003.

 

ENACHE MARCELA,

Secretar general al Com. Primăriei Com. Chiscani, Jud. Brăila

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării funcției publice de conducere în cadrul Primăriei comunei Chiscani, a participat în data de 20 martie 2023, împreună cu fiica sa, în calitate de membri, în cadrul Comisiei speciale pentru întocmirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al comunei Chiscani, comisie constituită în baza unei decizii emise de primar.

 Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 79, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 161/2003

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

  • 95, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcționarii publici respectivi sunt soți sau rude de gradul I.
  • art. 79, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia  „1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;

         „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”.      

 

        „Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE