Comunicat de presă


Adoptarea Convenției ONU împotriva Corupției (UNCAC) în anul 2003 a reprezentat o schimbare de paradigmă în ceea ce privește lupta împotriva corupției iar sistemele de declarare a averilor și a intereselor au devenit ulterior un standard internațional în asigurarea integrității demnitarilor și funcționarilor publici. Pornind de la premisele UNCAC, Statele Părți au adoptat în ultimii 20 de ani sisteme de declarare a bunurilor, a veniturilor și a intereselor personale de către funcționarii publici, ce au drept scop evidențierea conflictelor de interese sau a averilor nejustificate. Asigurarea unor astfel de sisteme de integritate reprezintă un angajament solid privind instaurarea bunei guvernări”.

Declarația a fost făcută de către Președintele Agenției Naționale de Integritate, domnul Florin MOISE, în cadrul evenimentului Romania’s Lessons Learned and Good Practices organizat în marja celei de-a zecea Sesiuni a Conferinței Statelor Părți (COSP 10) la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), ce are loc în perioada 11 – 15 decembrie în Atlanta, SUA.

În prezent, peste 170 de țări din întreaga lume au introdus declarații de avere, sisteme de integritate și diferite modele instituționale de aplicare a regulilor pentru depunerea declarațiilor și verificarea informațiilor, instrumente universale menite să sporească transparența și responsabilizarea sectorului public, cu scopul final de promovare a integrității și de prevenire a corupției. Suntem onorați să avem șansa de a contribui la această construcție globală”, a mai declarat Președintele ANI în cadrul evenimentului.

Delegația României la COSP 10 UNCAC este formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției Generale Anticorupție, Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și ai Agenției Naționale de Integritate.

Conferința Statelor Părți este principalul organism de elaborare a politicilor UNCAC, sprijinind Statele Părți în implementarea Convenției și oferind orientări politice Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în vederea dezvoltării și implementării activităților anticorupție.


AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE