Raportul privind Statul de Drept: ANI a continuat să lucreze în mod eficient în ceea ce privește conflictele de interese, declarațiile de avere și raportările în interes public
Raportul Comisiei Europene privind statul de drept Rule of law – Raport de țară România publicat astăzi, 24 iulie 2024, apreciază faptul că Agenția Națională de Integritate și-a menținut rezultatele în gestionarea declarațiilor de avere și a cazurilor de conflicte de interese.
Astfel, experții Comisiei punctează faptul că ANI reușește să își mențină rezultatele obținute în anii anteriori și evidențiază constatarea unei averi nejustificate record de peste 6 milioane EUR în cazul unei persoane evaluate. Rezultatele ANI au fost obținute în pofida dificultăților întâmpinate în recrutarea de personal nou în rândul inspectorilor de integritate. Acest lucru se datorează în principal nivelului de salarizare raportat la complexitatea atribuțiilor.
Mai mult, Comisia Europeană apreciază că numărul avertismentelor de integritate emise de Sistemul PREVENT a continuat să rămână stabil în ultimii patru ani. În acest sens, raportul amintește faptul că în octombrie 2023, Sistemul a identificat un potențial conflict de interese într-o procedură de achiziție publică în valoare de aprox. 1,4 miliarde EUR.
De asemenea, Raportul remarcă faptul că Agenția îndeplinește rolul de canal extern de raportare – autoritate competentă să primească raportări în interes public. Totodată, pe parcursul anului 2023, ANI a oferit consiliere și a stabilit și menținut relații cu părțile interesate relevante.
În continuare, Raportul Rule of law precizează că începând cu luna ianuarie 2024, ANI nu mai acceptă declarații semnate olograf, aspect ce reduce riscul de erori. Cu toate acestea, în ciuda măsurilor de conștientizare derulate în anii anteriori, rămân instituții publice care nu au asigurat semnături electronice.
Raportul subliniază faptul că Agenția este responsabilă cu verificarea și publicarea declarațiilor, iar odată cu modificarea Legii nr. 176/2010 din decembrie 2023, veniturile oficialilor publici nu mai pot fi anonimizate. Aceste prevederi nu se aplică și persoanelor care nu au obligația depunerii declarațiilor de avere, precum soțul/soția funcționarului public care își desfășoară activitatea în mediul privat.
Experții europeni subliniază faptul că CNI garantează independența Agenției și ii monitorizează performanța. În acest sens, raportul amintește apelul ANI la adresa Senatului României în ceea ce privește prevenirea formării indirecte a unei majorități de aceeași culoare politică în cadrul Consiliului. Mai mult, raportul evidențiază faptul că în anul 2023, un membru al Consiliului Național de Integritate a fost evaluat de ANI, iar mai apoi, revocat de Senat. Acest lucru a fost urmat de acuze în mass-media adresate ANI.
Raportul Comisiei notează că propunerea de actualizare și codificare a cadrului legal de integritate a fost transmisă Ministerului Justiției și, potrivit angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ar trebui să intre în vigoare până la finalul anului 2024. Cu toate acestea, experții Comisiei Europene reiterează faptul că propunerea este limitată la conflicte de interese, incompatibilități și averi nejustificate și nu acoperă alte aspecte de integritate precum pantouflage.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE
27 iulie 2024