Incidente de integritate – 6 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010

Agenția Națională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 6 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

TUFĂ MIHALCEA ALIN – GABRIEL,

Agent șef adjunct de poliție la Poliția orașului Ștefănești din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș

AVERE NEJUSTIFICATĂ

Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 359.385 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către TUFĂ MIHALCEA ALIN – GABRIEL împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Pitești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către TUFĂ MIHALCEA  ALIN – GABRIEL împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

 

CALESCU MIHAELA MARIA,

Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Timiș

 

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate după cum urmează:

– în perioada 26 octombrie 2020 – 14 mai 2023 a exercitat simultan funcția de consilier județean și funcția de director general interimar, respectiv administrator/membru în Consiliul de Administrație al unei regii autonome de interes național care își are sediul în municipiul Timișoara;

– în perioada 18 mai – 18 noiembrie 2021 a exercitat simultan funcția de consilier județean și funcția de membru în cadrul Consiliului de Administrație al unei societăți comerciale de interes local aflată sub autoritatea Consiliului Local Timișoara (acționar unic);

– în perioada 26 octombrie 2020 – 18 mai 2021 a exercitat simultan funcția de consilier județean și funcția de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți comerciale de interes local aflată sub autoritatea Consiliului Local Timișoara;

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Totodată, prin exercitarea simultană a funcțiilor menționate anterior, persoana evaluată a realizat, în perioada supusă evaluării, venituri din indemnizații în cuantum de 240.136 lei.

DEDU CĂTĂLIN,

Viceprimar al Com. Petrești, județul Dâmbovița

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 noiembrie 2020 – 16 iunie 2022, întrucât a exercitat simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 91, alin. (3) din același act normativ.

 

NAGY ROBERT ALBERT,

Agent principal de poliție la Brigada Autostrăzi din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 09 iulie 2020 – 06 iulie 2021, întrucât a deținut simultan cu funcția publică cu statut special în cadrul Brigăzii Autostrăzi și o funcție contractuală în cadrul unei societăți comerciale, aflată în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate în funcția publică. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr.161/2003 coroborate cu prevederile art. 462 din O.U.G. nr. 57/2019, prevederile  art. 45, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 360/2002 și prevederile art. 23, alin. (6) și (7) Secțiunea a 2-a din O.U.G. nr. 195/2002.

ANDRIUȚĂ ELENA-CRISTINA,

Medic șef al Laboratorului de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2021 – 23 martie 2022, întrucât a exercitat simultan cu funcția de medic șef și funcția de administrator al unei societăți. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, coroborat cu prevederile  art. 185, alin. (15) din același act normativ.

BOGHEANU MARILENA,

fost Director general în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia

SESIZARE PARCHET

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către BOGHEANU MARILENA a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de director general a semnat o serie de documente aferente proiectului în cadrul căreia a exercitat funcția de manager de proiect, încasând venituri în cuantum total de  56.108 lei.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. TUFĂ MIHALCEA ALIN – GABRIEL, CALESCU MIHAELA MARIA, DEDU CĂTĂLIN și ANDRIUȚĂ ELENA-CRISTINA au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

  • 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum și la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ- teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului județean”.
  • 87, alin. 1, lit. g) din  Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: g) calitatea de comerciant persoană fizică”.
  • 91, alin. (3) din Legea  nr. 161/2003, potrivit căruia „(3) Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secțiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcțiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.
  • 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(…) funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice. (…) funcționarii publici cu statut special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca (…) funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului”.
  • 462 din  O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia (1) Funcționarii  publici  au  obligația  de  a  respecta  prevederile  legislației   speciale  privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și a funcțiilor publice, prin care se stabilesc funcțiile sau activitățile care nu sunt incompatibile cu funcția publică; (2) Activitățile în domeniul didactic pe care funcționarii  publici  le  pot  desfășura, în condițiile legislației speciale privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și a funcțiilor publice, sunt activitățile desfășurate de funcționarii publici care ocupă funcții didactice în instituțiile de învățământ de stat sau private autorizate/acreditate în condițiile legii ori care au calitatea de formator, mentor sau persoană – resursă în cadrul programelor de formare profesională a adulților organizate în condițiile actelor normative din domeniul formării profesionale, ori care au calitatea de specialist în comisiile de examinare sau de evaluator în comisiile de evaluare/monitorizare în cadrul programelor de formare profesională a adulților, organizate în condițiile actelor normative din domeniul formării profesionale a adulților”.
  • 45, alin. (1), lit. i) din Legea  nr. 360/2002, potrivit căruia „Polițistului îi este interzis: (……) i) să încalce regimul juridic al conflictului de interese și al incompatibilităților, stabilit potrivit Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”.
  • 23, alin. (6) și alin. (7) din O.U.G. nr.195/2002, potrivit căruia (6) Pot fi atestați ca profesori de legislație sau instructori auto pentru pregătirea practică, fără școlarizare și susținerea examenului de atestare, polițiștii rutieri cu grad de ofițer cărora le-au încetat raporturile de serviciu și care și-au desfășurat activitatea neîntrerupt în ultimii 10 ani în structurile poliției rutiere; (7) Polițiștii rutieri care nu au grad de ofițer pot fi atestați ca instructori auto pentru pregătirea practică, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (6)”.
  • 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
  • 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia (15) Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilități și ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică și șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind (…) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”.      

 

„Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE